25 Mart 2012 Pazar

Kuru Patlıcan Dolması

Kurabiyeden yemeğe geçtim, bugün bunu ekleyesim geldi :) kübra da hatırlattı , patlıcan dolmasını koy diye .. benim en sık yaptığım yemektir.Hemen hemen her yemeğe gelen misafirlerimize de yaparım, zaten artık herkes "patlıcan dolması var dimi" diye soruyor :) bazen bütün aile toplandığımız da yapıp tencereyi anneme götürürüm:)
Patlıcan dolmasını yaparken de bir çok malzemeyi göz kararı koyuyorum ben.Buraya ölüçülü yazıcam tabi :)
Bence kuru patlıcan dolmasının en büyük özelliği, acının bol olması :) gerçek antep salçası  ve zeytinyağı ile gerçekten çok daha lezzetli olduğunu düşünüyorum.




Malzemeler

Yarım kilo kuzu kıyma / dana kıyma da olur
30 - 35 adet kuru patlıcan
1 adet büyük boy kuru soğan
3 - 4 diş sarımsak
1,5 su bardağı pirinç (dolu olmasın)
3 yemek kaşığı acı biber salçası
2 yemek kaşığı domates salçası
1 çay bardağı zeytinyağ veya sıvıyağ
3 dal maydanoz
1 yemek kaşığı nar ekşisi
Tuz,karabiber,kuru nane

Yapılışı

Kuru patlıcanları ister haşlayın isterseniz, 2 kez kaynar su da bekletip yumşatın
(ben kaynamış suya atıp bir yandan malzemeleri hazırlıyorum sonra suyu değiştirip tekrar bekletiyorum sonra başlıyorum doldurmaya)
kuru soğanı,sarımsağı ve maydanoz'u  incecik doğrayın
pirinçleri yıkayıp süzün
geniş bir kabın içine kıymayı koyun
soğanı,sarımsağı,maydanozu ve pirinçleri ekleyin
salçaları da ekleyin
tuz,karabiber,kuru nane ve nar ekşisini ilave edin
en son zeytinyağını ekleyerek harmanlayın
patlıcanları doldurmaya başlayın(çok sıkı ve dolu olmayacak şekilde)

Ayrı bir kabın içine salçalı su (çok acı olmasın zaten dolmalar acı :) yapıyoruz
yine zeytinyağı ve karabiber de ekleyerek.
Dolmaların üzerini kapatacak kadar salçalı su ekleyip kısık ateşte pişiriyoruz.
Ara ara suyunu kontrol ediyoruz.
Eğer suyu azalırsa soğuk su değil sıcak su ekliyoruz.

NOT : Eğer kuru patlıcanlarınız  artarsa, çöpe atmayın tekrar kurutabilirsiniz.

 
&
 
 
 
Afiyet olsun :)
 






6 yorum:

  1. benimm favoriimmm ellerine sağlık canımmmm yapsanda yesek

    YanıtlaSil
  2. afiyet olsun canim bende dusunuyorum zaten hem ne zamandir gelmediniz bana.

    YanıtlaSil
  3. canım 2 aya kadar daha çok tarif istiyorum evlenince burdan kopya çekicem ;) ellerine sağlık marifetli arkadaşım benim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. canim benim tariflerim cok da fotograflari yok cektikce koyucam :)

      Sil
  4. cevizle tarçını hep yakıştırmışımdır bide yanına elma kattınmı harika çayı oluyor:) ellerine sağlık dolmalar çok güzel görünüyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bloğuma hoşgeldiniz :)
      Cevizle - tarcin süper ikili bence de,Güzel yorumunuz için teşekkür ederim.

      Sevgiler..

      Sil